Freewriting

Snel doorschrijven, zonder je pen van papier te halen en zonder ophouden, over een onderwerp of vraag haalt ‘verborgen’ dingen naar boven.

‘Freewriting’ is een techniek om ideeën en inzichten op te doen over een onderwerp of vraag waar je mee bezig bent en waarbij je gedurende een bepaalde tijdsperiode opschrijft wat in je opkomt. Doordat je met freewriting aan één stuk door aan het schrijven bent, heb je geen tijd om te oordelen over wat je opschrijft. Door de vrije manier van schrijven zet je je hersenen op creatieve wijze aan het werk. Het schrijven werkt beter dan je gedachten de vrije loop laten. Doordat je je gedachten bij freewriting op papier zet krijgen ze namelijk direct een bepaalde structuur en kan je makkelijker verder en dieper doorpakken op zaken die opkomen. Dat is dan ook het verschil met brainstormen, waar je ideeën simpelweg op een rij zet. Bij freewriting maak je zinnen en paragrafen over wat er in je opkomt. De volgende mogelijke werkwijze maakt een en ander duidelijk:

Start met het concreet opschrijven van de vraag, het probleem of de uitdaging die je wilt exploreren. Schrijf daarna 5 minuten lang alles op wat in je opkomt met betrekking tot het onderwerp.

Als de 5 minuten voorbij zijn, neem je een korte pauze van 1 of 2 minuten en bekijk je wat je hebt opgeschreven.

Omcircel drie woorden of (delen van) zinnen die het meest belangrijk of interessant lijken. Vertrouw hierbij ook op je intuïtie. Beslis dan welke van deze 3 het belangrijkst is en schrijf dit bovenaan een nieuw stuk kraakwit papier.

Herhaal het proces en schrijf weer 5 minuten op wat in je opkomt. Zijn deze minuten om, dan doe je nog één keer hetzelfde proces: omcircel de drie meest waardevolle woorden of zinssnedes, kies hier één uit en schrijf voor de laatste keer 5 minuten voluit.

Vanuit deze laatste schrijfronde bekijk je hoe de belangrijkste zinnen daaruit in relatie staan tot je oorspronkelijke uitdaging, vraag of onderwerp van het begin. Vaak zal het een nieuw licht geven hoe je een en ander kan bekijken en zal het je ideeën geven hoe zaken anders aan te pakken.

Het komt vaak voor dat freewriting zicht geeft op oplossingen vanuit andere invalshoeken en de diepere onderwerpen die samenhangen met datgene wat je in eerste instantie dacht dat het centrale onderwerp was.  Probeer het eens uit en hou de volgende regels dan in acht:

  • Blijf schrijven! Als je vast zit schrijf dan gewoon de uitdaging of probleem van bovenaan je blad over totdat er weer iets nieuws in je hoofd ‘oppopt’. Ook kan je dan gewoon schrijven dat je niets weet te schrijven, maar schrijf door…
  • Censureer jezelf niet! Anderen lezen het immers niet.
  • Let niet op spelling, grammatica, etc… en verbeter dit niet.
  • Als je denkt dat je dichtbij de dingen komt die werkelijk belangrijk zijn en je hebt meer tijd nodig, herhaal het proces dan net zo lang je nodig hebt.
  • Als 5 minuten per ronde te weinig is voor je, werk dan met rondes van 10 minuten.

Veel succes en inspiratie met deze veel gebruikte techniek. Inspiratie vinden is vaak ook gewoon een kwestie van doen en uitproberen wat voor jou werkt.

7 gedachten over “Freewriting”

  1. Heb je het boek Writing Down the Bones van Nathalie Goldberg wel eens gelezen? Ze propageerde precies dit, in 1986 al. Als je om de Zen-toestanden heen leest een heel leerzaam boek.

  2. WOW. Dit is echt een goeie aanrader. Doodeng voor wat je misschien tegen gaat komen/ontdekken, maar juist daar bevindt zich de waarde. Afdalen naar de diepere lagen dmv woorden ipv meditatie, waarbij ik nadien bijna nooit meer kan achterhalen, waar het inzicht vandaan kwam. Nu kan je het teruglezen en herleiden.
    Heel veel dank voor het plaatsen van dit ‘gereedschap’. Brainwave: woord ontleding. Gereed- schap. Kunde/kennis van het Klaar/helder zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *