Geen pen hebben… waarom opschrijven van je ideeën zo belangrijk is.

Alle mensen zijn in wezen creatief, maar verwezenlijken niet alle creatieve mogelijkheden. De ideeën en goede invallen die je hebt verdwijnen vaak weer door te veel clichés, doodgekauwde zinnetjes en overbekende inzichten of doordat: je ze niet opschrijft…

Vind jij het ook lastig op van gedachten een zinnig geheel te maken? Laat staan je ideeën te vatten. Creativiteit wordt vaak in 4 woorden samengevat: “Eerst verzamelen, dan ordenen”. Het creatieve proces doorloopt immers in verschillende stadia altijd zelfde weg. Van: meer, meer, meer, naar: kiezen, samenpakken en verrijken. Waar mensen echter vaak tegenaan lopen bij de ‘verzamelfase’ is:

Het niet hebben van een pen! of is het:
Het niet gebruiken van een pen?

Bij geestelijke inspanning heb je nu eenmaal op een gegeven moment een pen nodig. De ideeën moeten op bepaald moment opgeschreven worden. Als je dat niet doet, verlies je normaal gesproken een deel van je gedachten en het overzicht.

Iedere gedachte creëert drie nieuwe…

Veel ideeën verdwijnen in een groot zwart gat en zeker als je bedenkt dat elke gedachte drie nieuwe oproept, weet je zeker dat er heel veel langsvliegt hup weg je ‘geest’ in. Niets mis mee natuurlijk, maar door dingen op te schrijven geef je je ideeën een ‘leven’.

Uitstel van je oordeel

Zoals je misschien al weet is één van de grondregels van creatief denken het ‘uitstellen van je oordeel’ over een bepaald idee. In de zogenaamde illuminatiefase, de fase dat we ideeën genereren, is kritiek op de ideeën uit den boze. Ieder idee kan je namelijk heel makkelijk de grond in boren en gelijk overbodig maken. Er is immers altijd wel wat aan te merken op een idee. Zijn we op een of andere manier heel vaak, heel goed in.

Het ‘oordelen over ideeën’ haalt vaak de energie naar beneden om nog verder ideeën te verzinnen over verder te gaan op de ideeën die er zijn. Om een of andere manier verdwijnt de lust om nieuwe ideeën te bedenken. Bedenk maar eens wat er gebeurd als een ander jouw idee gelijk kritisch bekijkt en snel met allemaal “Ja, maar’s…” komt. Je gaat dan niet echt overlopen van energie toch? En of je echt verder gaat met je ideeënstroom is de vraag… En als je zelf oordeelt over je ideeën stop je eigenlijk automatisch je ideeënstroom. Bedenk maar eens hoe vaak je jezelf hierdoor remt…

In een optimaal creatief proces is evalueren van je ideeën pas aan de orde in de selectiefase (of convergentiefase), het moment dat je keuzes gaat maken met welke ideeën je allemaal verder gaat en welke je verder gaat verrijken (verrijkingsfase).

Oordelen en iets niet opschrijven

Als een idee niet wordt opgeschreven, betekent dit eigenlijk dat er al een evaluatie plaatsvindt. Dat je eigenlijk al oordeelt over het idee. Te vroeg dus als je nog in ideeënfase zit. Je oordeel over een idee wordt dan immers niet uitgesteld. Het noteren van je ideeën is belangrijk, omdat een idee tot een volgend idee kan leiden en associatie gestimuleerd wordt. De hoeveelheid ideeën is in deze fase van het proces belangrijker dan de kwaliteit van de ideeën. Uitgangspunt hierbij is dat kwantiteit voor kwaliteit zorgt (‘Quantity breaths Quality’). Uit meer ideeën kan je immers meer goede ideeën halen dan uit minder ideeën…

Opschrijven dus!

Notitieboekjes aanschaffen en bij elke inval die je hebt bij wat je ziet, hoort, leest opschrijven wat het idee is. Al je ‘projecten’ benoemen waar je ideeën voor wilt en gedurende een bepaalde periode ideeën verzamelen. Maar ook dingen waar je nu wellicht nog niets mee kan, of al je ideeën voor nieuwe projecten, of ideeën voor anderen, etc.. Alles opschrijven of in mindmapperige vorm tekenen, maakt niet uit hoe, als je het maar opschrijft.

Dus notitieboekjes (moleskines) in de auto, in je binnenzak of gewoon dezelfde altijd bij je hebben. Het aardige van de boekjes die tegenwoordig op de markt zijn, zijn mogelijkheden om ook losse briefjes te bewaren. Voor mij een ware uitkomst, want ik maak overal kleine briefjes, memo’s van als ik mijn moleskine’s niet bij me heb. Inmiddels werk ik al aantal jaar met een aantal boekjes tegelijk, wat voor mij goed werkt. Het lijkt een gekke bezigheid, al je ideeën op te schrijven, maar het werkt wel. Het maakt je creatiever en laat je makkelijker en veel vaker doorassociëren.

Extra Tip: Schaf een pen met een lichtje erin aan, zo kan je ook ‘s nachts makkelijk dat briljante idee opschrijven en weer verder slapen. (Extra voordeel hierbij is dat je niet ligt te woelen, doordat je je gedachten hebt opgeschreven. Dat maakt dat je vaak wel goed kan slapen).

3 gedachten over “Geen pen hebben… waarom opschrijven van je ideeën zo belangrijk is.”

  1. Heerlijk, altijd boekjes in de buurt voor geniale invallen maar ook voor rustige ingevingen. De enige moeilijkheid is hoe deze boekjes en boeken te ordenen en terug te vinden. Heeft iemand hier een oiginele tip voor?

  2. Zonder pen en papier voel ik me niet compleet! Schrijf al jaren altijd vanalles op. Misschien wordt het tijd om eens de tijd te nemen om al die boekjes weer eens door te spitten om te kijken of er nog bruikbare, leuke, inspirerende dingen in staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *