Van Hokjes naar Puzzelstukjes

Intrinsieke motivatie | Natuurlijk talent benutten

Home > De Teamkamer > Workshop ‘Van Hokjes naar Puzzelstukjes’

Van buitenaf veranderen werkt niet. Van buitenaf probeer je natuurlijk van alles als organisatie om de gewenste verandering vorm te geven. Nieuwe structuren, nieuwe systemen, een reorganisatie of een nieuwe richting die je zorgvuldig communiceert. Maar wezenlijk verandert er niet zo veel, mensen veranderen niet zomaar mee. Ze zeggen misschien wel JA, maar ze doen NEE. Herkenbaar?
Wij zien de organisatie als de puzzel en alle medewerkers als de puzzelstukjes! Zonder hen is er geen organisatie. Mensen zijn je kapitaal! En mensen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen, om het beste uit zichzelf te halen, dat is een natuurwet, die we graag benutten!
 

Is dit wat er bij jullie speelt?

 • Jullie willen graag zelfsturing invoeren, maar weten niet goed hoe mensen meer verantwoordelijkheid gaan nemen.
 • Jullie willen dat mensen elkaar beter leren kennen, omdat dat de samenwerking ten goede komt.
 • Jullie zien dat er veel óver elkaar gepraat wordt en willen dat er meer mét elkaar gepraat wordt.
 • Jullie willen graag van de zogenaamde eilandjes-cultuur af, jullie zien dat het niet goed werkt.
 • Jullie zien dat veel mensen vastzitten, ze komen moeizaam in beweging, terwijl dit wel nodig is.
 • Jullie zien dat de samenwerking moeizaam verloopt, mensen zoeken elkaar niet (makkelijk) op.
 • Jullie willen dat mensen zichzelf vlotter ontwikkelen, het gaat nu zo traag.
 • Jullie zien dat veel medewerkers veel stress ervaren en daardoor is er een hoog ziekteverzuim.
 • Jullie hebben het gevoel dat je veel meer uit je mensen kunt halen, maar weten niet hoe.
 • Jullie willen aan de slag met talentontwikkeling, maar missen bij de meeste programma’s iets waardoor het beklijft.
 • Jullie weten dat doordat er al zoveel reorganisaties zijn doorgevoerd, er niet veel draagkracht is voor wéér een verandering van buitenaf.

Dan is een workshop ‘Van hokjes naar Puzzelstukjes’ wat voor jullie.

 

 

Wat is onze ervaring dat je met deze workshop kan bereiken?

 • mensen bloeien volkomen op als ze mogen stoppen met waar ze niet goed in zijn.
 • mensen zijn pro-actiever en meer betrokken, omdat ze zich meer gezien en meer gewaardeerd voelen.
 • het vertrouwen in het team krijgt een mega-boost, erg fijn na roerige tijden.
 • er ontstaat meer begrip voor elkaar, daar waar eerst makkelijk irritatie ontstond.
 • mensen praten met elkaar in plaats van over elkaar.
 • de onderlinge werksfeer verbetert.
 • de stress daalt, dus het ziekteverzuim daalt mee.
 • mensen die niet meer bij je bedrijf passen, gaan vanzelf weg, zonder gedoe.
 • nieuwe mensen aantrekken wordt makkelijker, er worden geen schapen met 5 poten meer gezocht, maar mensen die passen bij jouw organisatie, jouw team.
 • medewerkers werken met meer plezier, wat zijn effect heeft op de klanten, maar eigenlijk op alles!

 

Workshop VHNP en de methodiek
In deze workshop draait het globaal slechts om twee simpele stappen. In deze volgorde:
 • het reduceren van stress door het vinden van oplossingen voor werkzaamheden die alleen maar energie kosten en weinig voldoening opleveren.
 • het aansteken van innerlijke vlammetjes door het naar boven halen van ieders unieke, natuurlijke talenten.

We werken dit met elkaar uit aan de hand van een puzzelstukje, een hokje met instulpingen én uitstulpingen:

Stap 1: We starten bij de instulpingen. Die noemen wij non-talenten, zaken waar mensen geen energie van krijgen. Onze visie: stop of minimaliseer ze. Dat is een enorme stress reductie. Want: hoe minder energie je verliest aan je werk, hoe meer energie je overhoudt!

Non-talenten zijn taken die:

√ veel te lang duren, je stelt ze het liefst uit.
√ bakken met energie kosten, je wordt er hartstikke moe van.
√ geen goed resultaat kennen, waardoor niet alleen jij er last van hebt, maar ook de mensen om je heen en
√ waar geen verbetering in zit, hoeveel coaching of training je er ook tegenaan gooit. Je kunt het wel, maar je wil het (liever) niet.

Je kent ze vast zelf ook wel?!

Noot: We starten hier heel bewust mee in deze workshop, want als mensen energie-vretende taken loslaten maakt dat ze ruimte krijgen waarmee ze hun natuurlijke talenten écht kunnen benutten.

Stap 2: We gaan door naar de uitstulpingen, die noemen wij de natuurlijke talenten. Mensen houden niet op bij hun hokje, ze hebben veel meer in hun mars, wat ze veelal thuis laten als het niet gevraagd wordt op het werk. Laat mensen hun natuurlijke talenten meer benutten, dit zorgt dat ze energie krijgen van hun werk en daarmee beter werk afleveren.

Natuurlijke talenten benutten:

√  geeft energie aan de persoon zelf en dat straalt uit naar de omgeving, het verhoogt de werksfeer.
√  kost totaal geen moeite, je kunt er voor wakker gemaakt worden.
√  komt de ontwikkeling ten goede en bevordert creativiteit en productiviteit en
√  zorgt ervoor dat ze nog meer versterken naarmate je ze meer inzet.

 

 

Samen door de weerstand heen

“Maar doen mensen dan wel wat ik wil als ik ze ruimte geef?” “Maar worden alle taken dan straks nog wel gedaan, als mensen taken gaan laten vallen?”

Ja, er komt bij elke verandering een hoop weerstand en angst kijken. Dat is logisch en dat geeft niet. Wij snappen dat. En we hebben manieren gevonden om daarmee om te gaan en die leren we je graag.

Door van binnenuit te veranderen op mens-niveau kun je een groots effect op organisatie-niveau teweegbrengen! En doordat het voor iedereen een win-win creëert, wennen mensen heel gemakkelijk aan deze verandering.

Deze simpele gespreksmethodiek werkt door op alle lagen van de organisatie, omdat iedereen meedoet, zowel medewerkers als leidinggevenden. De metafoor van het puzzelstukje blijft juist vanwege de simpelheid hangen, het spreekt tot de verbeelding bij iedereen. Ook is het een praktisch instrument dat je direct kunt inzetten in bijvoorbeeld je HR-cyclus en het mooie is: je bestaande systemen en structuren kunnen overeind blijven! Dat maakt het zo doeltreffend!

 

Praktische informatie

Voor wie?
Voor teams en organisaties die meer vanuit zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid willen werken. De talenten en de dingen die mensen het liefst doen optimaal benutten, waardoor iedereen met name doet waar men energie van krijgt i.p.v dat het energie kost.

Locatie
Bij jouw organisatie of desgewenst op een andere locatie.

VHNP begeleiders/coaches
Judith Webber
Remco Langeler
Suus Reep

De gespreksmethodiek Van hokjes naar puzzelstukjes is door Judith Webber van PureHuman geregistreerd in het merkenregister. Deze methodiek mag iedereen naar hartelust gebruiken. Wij zijn echter gecertificeerde trainers voor Van hokjes naar Puzzelstukjes, want slechts op gecertificeerde trainers rust kwaliteitsborging.

Contact vanuit De Teamkamer
Remco Langeler | 06-52637762

Of neem hier contact op voor een afspraak.

 

Proeverij

Je kunt heel goed met een proeverij starten met een aantal mensen uit je organisatie. In een uurtje kun je ervaren wat deze methodiek voor jouw organisatie of een team kan betekenen. In plaats van een kop koffie…

Wil je eerst meer weten?
Neem dan contact op met Remco Langeler
Telefoon: 06 – 52637762
Of stuur een mail: remco@deinspiratiekamer.nl

Reacties op de workshop

Remco was vanuit zijn deskundigheid over procesbegeleiding en organisatieontwikkeling betrokken als adviseur bij De Groene Vlinder. Remco wist onder andere met het programma ‘van hokjes naar puzzelstukjes’ de kerngroep van De Groene Vlinder meenemen in het proces waarbij kernwaarden, persoonlijke talenten en mogelijkheden voor groei en ontwikkeling aan de orde kwamen. Remco wist hiermee op een ontwapende en creatieve wijze ruimte te maken voor processen die speelden. De gebruikte metafoor en uitwisseling onderling gaf de bijeenkomst verdieping in de onderlinge beelden en relaties. [ Rik Konings, beleidsmedewerker preventief jeugdbeleid Lumens Groep]

“In ons team lagen een aantal zaken waarvan het nodig was om ze naar elkaar uit te spreken. Na een goeie voorbespreking besloten wij om een teamsessie ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ te doen met een positieve insteek. Dit bracht een heel positieve sfeer in het team en er ontstond veel begrip naar elkaar. De teamsessie was daarom voor ons zeer geslaagd en een goed begin naar de nieuwe werkverdeling. Ook nu – maanden later – is de sfeer echt anders naar elkaar toe. Ik ben dik tevreden!”
Huub Vaessen [Opleidingsmanager ROC Leeuwenborgh]

“Als je visueel ingesteld bent, zoals ik, is het een verademing om ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ te zien, te ervaren en te laten BINNENKOMEN. Voor mij viel direct het kwartje toen ik mijn gedachten liet gaan over mijn eigen werkzaamheden, mijn talenten en het soms NIET benutten daarvan, maar vooral ook de ‘gevechten’ met mijn ‘NON-talenten’, terwijl er iemand naast mij zit die deze zaken met liefde van mij overneemt. Hoe gemakkelijk kan het leven zijn…. ik wist het natuurlijk allemaal al wel, ik moest het alleen weer even zien. Dank je wel daarvoor Judith!” [Anita Walraven – PR & Communicatie Stadhouders Hoveniers]